Ontdek het mooie Afrika!
Sadza

Sadza

Dankzij de enorme populariteit wordt Sadza gezien als het nationale gerecht van Zimbabwe. Net als de Banku in Ghana, de Ugali in Kenia , de Ntsima in Zambia, de fufu in Nigeria en de Zuid-Afrikaanse Mealie, is Sadza een stevig balletje, gemaakt van wit maïsmeel of rapoko (rood gierstmeel), dat wordt gestoomd en dan wordt geserveerd bij een stoofschotel of gebakken vlees, vis of groenten en saus.

2,5 l water
1 kg mealie-meel (wit maïsmeel) of rapoko (rood gierstmeel) of gewoon maïsmeel

Breng 1,5 l van het water aan de kook in een steelpan met een dikke bodem en een lange steel om hem gemakkelijk te kunnen hanteren. Vermeng de helft van het mealie-meel met de rest van het koude water en roer er een gladde massa van. Voeg deze toe aan het kokende water; blijf stevig roeren om klontjes te voorkomen. Als het mengsel weer kookt, de pan afdekken en 5 minuten laten koken.

Met een kwart tegelijk de rest van het mealie-meel toevoegen. Blijf voortdurend flink roeren tot de massa dikker wordt. Dat kost enige moeite, want als het mengsel bindt, wordt de pap dikker en is het moeilijker om te roeren. Temper de warmtebron, leg een deksel op de pan en laat het geheel nog eens 3 minuten koken.

Bevochtig een schaaltje met koud water en gebruik dit om het mengsel in kleine porties te verdelen. Of serveer de sadza als één groot familiemaal. Warm opdienen met groenten en stoofschotel of gebraden vlees of vis met een saus naar keuze.

Land: Zimbabwe
Gerechtsoort: Hoofdgerecht

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen