Deze stoofschotel van kip die op smaak is gebracht met palmolie, is een van de klassieke gerechten uit Centraal-Afrika en is zo populair dat hij zijn naamgegeven heeft aan een hele maaltijd: een muambada is een maaltijd waarbij dit gerecht centraal staat. Gewoonlijk wordt er ebe offunge bij gegeven, een maïspuree die de Atlantische Oceaan is overgestoken en in het Caribisch Gebied bekendstaat als fungi. Soms wordt de saus enigszins gebonden met een beetje fijngemalen maïsmeel.
20 kleine okras
1½ eetlepel olijfolie
3½ eetlepel rode palmolie
1 kip (1500 – 2000 g),in stukken
3 uien, gehakt
2 teentjes knoflook,fijngehakt
3 tomaten, ontveld,zaden verwijderd en grof gehakt
1 laurierblad
1 eetlepel vers citroensap
1 Spaanse peper (habañero of een andere extreem hete peper), ingeprikt met een vork
250 gcalabaza-pompoen, geschild en in blokjes van ruim 1 cm
Was de okras en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder de uiteinden en gooi de lelijke of harde exemplaren weg. Zet apart. Laat de twee soorten olie heet worden in een zware, gietijzeren pan. Bak de kip aan alle kanten lichtbruin. Voeg de overige ingrediënten toe, met uitzondering van de okras en de pompoen. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten koken, of totdat de kip bijna gaar is. Voeg de stukken pompoen toe en laat nog 10 minuten doorkoken. Voeg de okras toe en laat dan nog 3 minuten koken. Verwijder de Spaanse peper als het gerecht heet genoeg naar smaak is. Voeg zo nodig zout en peper toe en serveer warm.
Land: Angola