Lablab is de naam van een peulvrucht en meteen een prachtig voorbeeld van hoe hachelijk het is om een naam te willen begrijpen. Want het woord kan ook betekenen ‘likken, teder zijn, lebberen’.  Van deze favoriete soep van de havenarbeiders in Tunis, die hem op wintermorgens als ontbijt nemen, bestaan veel variaties. Allereerst die helemaal zonder groente en zonder amandelen. Daar gaat dan veel citroensappen veel olijfolie in. Maar u kunt er natuurlijk doorheen doen wat u maar in huis hebt. Zo is er ook een zigeunerversie waarin sperziebonen, zoete appels, tomaten en saffraan gaan. Verse muntblaadjes eroverheen.

1 pitabroodje,verkruimeld

2 eetlepels amandelschaafsel

Stukje knoflook,uitgeknepen

1 theelepel komijnzaad

1 eetlepel olijfolie

½ liter blikje kikkererwten

stukje courgette

2 lente-uitjes

Harissa

Citroensap

Broodkruimels, amandelschaafsel, knoflook en komijnzaad zachtjes knapperig bakken in olijfolie. Aan kikkererwten en vocht1 dl water toevoegen. Aan de kook brengen en 3 minuten laten pruttelen met stukjes courgette en grof gesneden uitjes. Aan tafel eerst harissa en citroensap naar smaak door de soep roeren. Dan de gebakken kruimels erover strooien.

Land: Tunesië

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen