Ontdek het mooie Afrika!
Doro Wot van Kippevlees (Stoofschotel van Kip)

Doro Wot van Kippevlees (Stoofschotel van Kip)

Wot (spreek uit als ‘whot’) is de Ethiopische term voor stoofschotel en doro wot is een stoofschotel van kip op de Ethiopische manier. Het is een heerlijk gerecht en wordt meestal met veel plichtplegingen geserveerd bij het bekende Ethiopische injera-brood. Iedereen prikt in de doro wot en de bijgerechten,neemt stukjes brood om nog wat meet wot te kunnen dippen en eet met de vingers.

Het kippenvlees kan ook vervangen worden door rundvlees – dan wordt het gerecht beg wot genoemd.

125 g boter

4 grote uien, in blokjes

185 g tomatenpuree

750 ml water

10 g (2 theelepels)knoflookzout

5 g (1 theelepel)versgemalen zwarte peper

2 rode Spaanse pepers,in kleine blokjes, of 2 theelepels berbere

1 kg kippenvlees, in stukjes

6 hardgekookte eieren,gepeld

Smelt de boter of de ghee in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de uien in 10minuten goudbruin. Roer de tomatenpuree met 125 ml water tot een romige pasta. Roer deze door de uien met knoflookzout, zwarte peper, Spaanse pepers of berbere en de resterende 625 ml water.Breng op smaak en laat het geheel dan ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.

Prik ieder stukje kip en ieder ei met een spies of een vork en leg dit in de pruttelende saus. Roer dit goed door, zodat kip en eieren rondom bedekt zijn met de saus. Laat het geheel dan bij lage temperatuur 30 tot 40minuten pruttelen of zolang tot kip en eieren het aroma van de saus hebben aangenomen, de kip gaar is en de saus is ingedikt.

Dien op met injera of gekookte rijst. Zet de schaal met injera in het midden van de tafel of doe het op de Ethiopische manier: bedek een grote,platte schaal met injera, doe de doro wot in het midden met daaromheen allerlei groenten en nodig uw gasten uit om zonder bestek gezamenlijk hiervan te eten: breek stukjes injera af en doop die in de doro wot. Het geeft een geheel nieuwe dimensie aan intimiteit!

Land: Eritrea/Ethiopië

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen