Chakalaka lijkt het meest op een gekruide koolsalade. Het is een populair gerecht in Zuid-Afrika, omdat de ingrediënten ruim voorradig en goedkoop zijn. Het wordt op bruiloften en partijen geserveerd en is zelfs in blik verkrijgbaar in de supermarkt.

1 ui, in ringen
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 – 2 rode pepers
120 ml olijfolie
1 groene paprika, in repen
1 rode paprika, in repen
1 gele paprika, in repen
500 g witte kool, in dunne repen
500 g wortels, geraspt
1 eetl. cayennepeper
1 eetl. paprikapoeder
1 blik doperwtjes à 410 g
Zout
Versgemalen peper

Ui, knoflook en pepers in de olie fruiten tot de ui verkleurt. De paprika’s toevoegen en 2 – 3 minuten mee bakken. De kool, wortel, cayennepeper, paprikapoeder en zout en peper naar smaak erdoor roeren en bakken tot de groenten beetgaar zijn. De uitgelekte doperwtjes van het vuur erdoor scheppen en het gerecht warm of koud serveren.

Land: Zuid-Afrika

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen