Oost-Afrika omvat Ethiopië, Eritrea,  Somalië, Kenia, Oeganda, Zuid-Soedan en Tanzania, landen die met elkaar verbonden zijn door de uitgestrekte Rift Valley. De volkeren van het Koesjitische taalgebied zijn vroeger vanuit de Ethiopische hooglanden door dit dal getrokken, tot in Kenia, Oeganda en Tanzania. Zij brachten hun kennis over veehouderij en voedselproductie mee, die is overgeleverd aan de huidige bevolking. Men verbouwt tegenwoordig maïs, cassave, bakbananen en aardappelen, die vaak op smaak worden gebracht met chilipepers, zoals in dit recept.

Olie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel geplet korianderzaad of gemalen koriander
1 theelepel tomatenpuree
2 theelepels citroensap
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
Zout
1 kg aardappelen, in blokjes gesneden en halfgaar gekookt

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui tot deze goudbruin begint te worden. Doe de knoflook erbij en laat deze 30 seconden mee fruiten. Voeg de kurkuma, chilipoeder, kaneel en koriander aan de gefruite ui toe en roer alles goed door elkaar. Doe de tomatenpuree, het citroensap, de peterselie en wat zout erbij, roer alles weer door en schep de aardappels door het specerijmengsel. Giet een bodem water in de pan en laat het gerecht 10 minuten koken in de afgedekte pan tot de aardappelen gaar zijn en het vocht is verdampt.

Land: Ethiopië, Eritrea,  Somalië, Kenia, Oeganda, Zuid-Soedan en Tanzania

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen