Beslag van oogbonen vormt de basis van allerlei West Afrikaanse gestoomde en gefrituurde gerechten. In het oorspronkelijke recept wordt beslag van oogbonen verpakt in een speciaal soort blad en vervolgens gestoomd. Dit is een variatie op het oorspronkelijke recept.
225 g gedroogde oogbonen
50 g gepelde en fijngehakte ui
25 g geschilde en fijngehakte gemberwortel
1 eetlepel verse chilipepers, zaad verwijderd en fijngesneden
2 eetlepels palmolie
1 theelepel zout
5 eetlepels heet water
50 g sardines, gedroogde vis of corned beef (indien gewenst)
Laat de bonen 10 minuten weken in ruim heet water. Giet ze af. Wrijf de velletjes os. Overgiet ze met koud water en verwijder de velletjes. Giet de bonen opnieuw af en pureer ze tot een glad mengsel. Laat de palmolie smelten en voeg uitjes, gember, chilipeper, zout en het bonenmengsel toe. Voeg al omscheppend precies zoveel water toe tot u een beslag krijgt dat de bolle kant van een lepel bedekt. Schep er indien gewenst vlees of vis door. Schenk het mengsel in een pudding stoomvorm en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats hem op een verhoging in een pan met kokend water en laat de bonenpudding in 40 minuten gaar stomen. Serveer hierbij uw favoriete saus.
Land: Nigeria
Gerechtsoort: Groentegerecht