Ontdek het mooie Afrika!
Lamstajine met kweeperen en kaneel

Lamstajine met kweeperen en kaneel

Het woord tajine verwijst tegelijkertijd naar de inhoud en naar datgene wat die inhoud omgeeft. Een tajine is een gelakte terracotta schaal met een deksel in de vorm van een puntmuts. Dankzij dit deksel kan de stoom circuleren, wat het stoven ten goede komt. Alle recepten die in zo’n schaal worden bereid, worden tajines genoemd.

1,5 kg lamsschouder, in stukken van 150 – 200 g
1 kg kweeperen
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 volle tl kaneelpoeder
1 kaneelstokje
1 volle tl gemberpoeder
1 volle tl kurkuma
mespunt saffraandraadjes
1 el gladde peterselie, fijngehakt
1 el koriander, fijngehakt
1 volle tl smen (ranzige boter)
1 ½ theeglas arachideolie
1 theeglas olijfolie
1 theeglas fijne kristalsuiker
1½ tl zout
1 volle tl peper

Doe de stukken lamsvlees met de ui, de knoflook, het kaneelpoeder, de gember, kurkuma, saffraandraadjes, peterselie, koriander, smen, een theeglas arachideolie, de olijfolie en een mespuntje zout en peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten. Zet het vlees, zodra het mooi gebruind is, onder water en laat het ongeveer 1 uur op een zacht vuur koken met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden. Aan het einde van de kooktijd moet de saus goed smeuïg zijn.
Was ondertussen de kweeperen, snijd ze in vieren, verwijder de pitjes en verwijder het harde gedeelte in het midden. Maak in de schil van ieder kwart met een scherp mes een kruis, zodat de warmte goed kan binnendringen.
Neem na 1 uur koken een beetje saus uit de pan. Doe dat in een kookpan en doe de in vieren gesneden kweeperen, het kaneelstokje, de suiker, de rest van de arachideolie, wat zout en peper erbij. Doe het deksel op de pan en laat alles 30 minuten op een zacht vuur koken totdat de stukken kweepeer mooi karamelkleurig zijn geworden. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit en voeg zo nodig water en kruiden toe.
Leg de stukken lamsvlees op een schaal zodra het vlees gaar is en de saus goed is ingedikt. Schep de stukken kweepeer ernaast en giet de saus eroverheen. Decoreer het gerecht met het kaneelstokje. Serveer het gerecht zeer heet.

Land: Marokko
Gerechtsoort: Hoofdgerecht

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen