Ontdek het mooie Afrika!
Afrikalinks

Over Afrika

Afrika is het op een na grootste en op een na dichtstbevolkte continent ter wereld. Met ongeveer 30,3 miljoen km2 inclusief aangrenzende eilanden, beslaat Afrika 6% van de totale oppervlakte van de aarde en 20% van zijn landoppervlak. Met 1,3 miljard mensen (2018), telt Afrika ongeveer 16% van de wereldbevolking. Het continent wordt omringd door de Middellandse Zee in het noorden, de landengte van Suez en de Rode Zee in het noordoosten, de Indische Oceaan in het zuidoosten en de Atlantische Oceaan in het westen. Het continent is inclusief Madagaskar en verschillende archipels. Het bevat 54 volledig erkende soevereine staten (landen), vier territoria en twee de facto onafhankelijke staten met beperkte of geen erkenning. Het grootste deel van het continent en zijn landen bevinden zich op het noordelijk halfrond, met een aanzienlijk deel en aantal landen op het zuidelijk halfrond.

De gemiddelde bevolking van Afrika is de jongste van alle continenten; de mediane leeftijd in 2012 was 19,7, toen de wereldwijde mediane leeftijd 30,4 was. Algerije is het grootste land van Afrika qua gebied. Nigeria is het grootste qua bevolking. Afrika, met name Centraal-Oost-Afrika, wordt algemeen aanvaard als de plaats van oorsprong van mensen en de Hominidae clade (mensapen), zoals blijkt uit de ontdekking van de vroegste mensachtigen en hun voorouders, evenals latere die dateren uit ongeveer 7 miljoen jaar geleden, waaronder Sahelanthropus tchadensis, Australopithecus africanus, A. afarensis, Homo erectus, H. habilis en H. ergaster – de vroegste Homo sapiens (moderne mens), gevonden in Ethiopië, dateren van circa 200.000 jaar geleden. Afrika is het enige continent dat zich uitstrekt van de noordelijke gematigde tot zuidelijke gematigde zones.

Afrika herbergt een grote diversiteit aan etnische groepen, culturen en talen. In de late 19e eeuw koloniseerden Europese landen bijna heel Afrika; de meeste huidige staten in Afrika zijn voortgekomen uit een proces van dekolonisatie in de 20e eeuw. Afrikaanse landen werken samen door de oprichting van de Afrikaanse Unie, met het hoofdkantoor in Addis Abeba.