Ontdek het mooie Afrika!
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ladysmith Black Mambazo

30/09/2022, 20:00

Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – ze zijn een cultureel instituut. In de jaren ‘70 mochten ze zichzelf al de meest succesvolle zangroep van Zuid-Afrika noemen. Eind jaren ‘80 kregen ze wereldwijd erkenning toen Paul Simon enkele nummers met hen opnam voor het wereldberoemde album Graceland – een mijlpaal die als toonaangevend wordt beschouwd voor de introductie van wereldmuziek bij het mainstreampubliek.

Het gezelschap zingt volgens een van de belangrijkste tradities binnen de Zulumuziek: de meerstemmige zang, alias ‘Isicathamiya’. Zwarte mijnwerkers, ver van huis, vonden hierin ontspanning en Joseph Shabalala, de originele bezieler van Ladysmith Black Mambazo, kneedde deze traditie tot een onweerstaanbaar muziekgenre waarbij Zulumuziek, christelijke hymnes en Amerikaanse gospel samenkomen in een haarzuivere en trotse zangstijl. In de loop der jaren verwelkomde Ladysmith Black Mambazo een jongere generatie. Deze geeft de boodschap over vrede, liefde en harmonie die ze aan miljoenen mensen doorgeven nieuwe energie.

Waar het mannenkoor ook komt, hun vrolijke vocale harmonieën en herkenbare danspasjes bleven nergens onopgemerkt. De groep werd over de jaren bekroond met 5 Grammy Awards en 19 Grammynominaties. De boodschap van liefde en harmonie staat steeds centraal in hun oeuvre, wat hen tot echte vredesambassadeurs maakt. Niet voor niets begeleidden ze Nelson Mandela bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo.

mambazo.com

Dit concert kadert in de reeks Toernee Mondial.

Gegevens

Datum:
30/09/2022
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.ccdefactorij.be/nl/programma/ladysmith-black-mambazo/5669/

Locatie

Cultuurcentrum De Factorij
Willem Lambertstraat 10
Zaventem, 1930 BE
+ Google Maps