Dodo (bakbanaan)
Voor dit recept wordt een bakbanaan gebruikt. Een bakbanaan lijkt wel wat op een gewone banaan, maar kan niet rauw worden gegeten. Bakbananen worden met of zonder schil gekookt, gebakken, gestoomd of in de oven bereid. In West- en Oost-Afrika gebruikt men bananen veel in soepen, als zetmeelrijke groente, in zoete gerechten of als hapje tussendoor.
2 rijpe bakbananen*
frituurolie
Uien, in ringen gesneden
Zout
Peper
* Gebruik voor dit recept een bakbanaan die net rijp is, met een gele schil, of een overrijpe banaan met een zwarte schil.
Pel de bakbanaan. Snijd hem klein: in schijfjes of in blokjes voor een garnering, in flinke plakken voor een hapje tussendoor, of in overlangse plakken voor een bijgerecht bij een stoofschotel. Verhit de olie en frituur de banaan goudbruin. Schep de stukken of plakken op een schaal. Giet de olie uit de pan, maar laat een klein beetje achter. Bak hierin de uitjes circa 3 minuten en voeg ze toe aan de gebakken banaan. Breng op smaak met peper en zout.
Land: Nigeria
Gerechtsoort: Bijgerecht