Ontdek het mooie Afrika!
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Togo All Stars • Close Encounters •

17/02/2023, 19:00 - 21:00

𝙑𝙤𝙤𝙙𝙤𝙤 𝙛𝙪𝙣𝙠 𝙜𝙤𝙙𝙨

Neem een kijkje op de kaart van West-Afrika en zoek de stad Lomé. Je kan je meteen voorstellen hoe de muziek van deze plaats moet klinken. In het westen ligt de Ghanese stad Accra, waar Highlife ontstond in de jaren 50. In het oosten vind je Cotonou, thuisbasis van het legendarische Orchestre Poly Ryhtmo. Wat verder ligt Lagos, waar Fela Kuti zijn Afrobeat boven het doopvont hield. Al deze invloeden hoor je in de muziek van de belangrijkste band van Lomé, de Togo All Stars. Zij houden de typische Togolese sound, gedrenkt in afrofunk en voodoo-ritmes, springlevend.

De Togo All Stars combineren het beste van twee generaties. Zanger Aguey Cudjoe was een afrofunk pionier in Accra in de 70’s, de periode waarin de muziek in West Afrika op een creatief hoogtepunt stond. Daarnaast is er Awumakuga Otu Rodrigue, de meeste getalenteerde zanger van Lomé die de legacy van Fela Kuti verder uitdraagt. Drummer Agabozo leerde de stiel bij grote namen als Cheikh Tidane Seck, Elga Branco en Youssou N’Dour. Rond hen een ensemble topmuzikanten die zorgen voor de ritmische en fluïde gitaarpartijen en brass blazers: Jeremi en Aaron Ahouandjinou, de Nederlands-Togolese percussionist Ayaovi Kokousse, Jean-Baptiste Gbadoe, drummer van Fatoumate Diawara, en Agbolotovi Sexy en Dodji Alice, het vrouwelijke tegengewicht van de band. In het centrum van dit alles staat creative director Ekue Leopold Messan aka ‘Energy Federator‘.

De Togo All Stars hebben hun naam duidelijk niet gestolen en blijven zichzelf heruitvinden sinds hun debuut in 2018. Rode draad is altijd de Voodoo cultuur die zijn bakermat heeft in Togo en buurland Benin. Voodoo is een inherent muzikale religie: iedere god heeft zijn eigen ritme en eigen chants. Sinds Voodoo meereisde met de slavenhandel naar Amerika kreeg het z’n slechte naam, bevreesd als de meesters waren voor de spiritualiteit en ‘beat of the drum’ van ‘hun’ slaven. Tegelijk evolueerden uit de beats en chants van voodoo muziekstijlen die we nu blues, jazz, funk en salsa noemen. Maar als je de originele ritmes van de meest funky goden op aarde wil vinden, dan ga je naar Togo. Of laat je de Togo All Stars tot jou komen, die de muzikale erfenis van Voodoo in ere houden.

Gegevens

Datum:
17/02/2023
Tijd:
19:00 - 21:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.kaap.be/toont/togo-all-stars

Locatie

Cactus Muziekcentrum
Bargeweg 10
Brugge, 8000 BE
+ Google Maps