Ontdek het mooie Afrika!
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Mdou Moctar + Phosphorescent + support: Sam De Nef & Camille Camille

26 augustus, 19:00

Mdou Moctar
Gitarist en songschrijver Mdou Moctar is hét grote voorbeeld van de DIY ethiek en werkwijze van de Noord-Afrikaanse Touareg muzikanten (zie ook Tinariwen, Bombino en les Filles De Illighadad). Geïnspireerd door Youtube-clips van Eddie Van Halen en traditionele Touareg-melodieën ontwikkelde hij een virtuose techniek op zijn zelfgemaakte gitaar op basis van fietskabels.

Hij toonde voor het eerst zijn charismatische persoonlijkheid in een remake van ‘Purple Rain’. Bekend werd hij in zijn eigen continent door de promotie via mobiele telefoonkaartjes en MP3 files. En de muziek deed de rest: een furieuze combinatie van desert blues, harde gitaren, field recordings, drumritmes en poëtische meditaties over liefde, religie en vrouwenrechten met geëngageerde statements over ongelijkheid en de politieke thema’s in woelig West Afrika. Vorig jaar nog lanceerde hij een crowdfunding om na de staatsgreep in Niger met zijn bandleden in the States te kunnen blijven.

De wereld leerde Mdou Moctar vooral kennen op zijn tweede plaat ‘Afrique Victime’ waarop de explosieve energie van zijn band en het ruige en luide gitaarwerk optimaal tot zijn recht kwam in evenveel stukken Black Sabbath, Black Flag als Black Uhuru. Het leverde hem het statussymbool op als één van de meest gerespecteerde gitaristen ter wereld.

Phosphorescent
De laatste keer dat we van Matthew Houck van Phospherescent hoorden was in 2022 toen hij zijn “Full Moon Project” lanceerde: elke maand tijdens volle maand lanceerde hij covers van o.m. Bob Dylan, Randy Newman of Nina Simone. Daarvoor waren er de prachtplaten ‘Muchacho’ en ‘C’est La Vie’ met telkens een hiaat van vijf jaar, een periode die hij ook nu weer respecteerde om de nieuwe ‘Revelator’ voor te stellen.

We verwachten ook deze keer niet minder dan pakkende getuigenissen van wat er zich de afgelopen jaren in zijn leven afspeelde: de verhuis naar Nashville, de geboorte van zijn kinderen, een bijna fatale hersenvliesontsteking, de bouw van een eigen studio en het intense proces van het schrijven van de nieuwe nummers, met een eerste single die zonet uitkwam.

De sterk autobiografische teksten tezamen met het dromerige en melancholische karakter van zijn folkrock en alt. country vormen de bouwstenen van zijn muziek. Het leverde al prachtsongs als ‘Song For Zula’ en ‘Wolves’ op. Meer van dat!

Support: Sam De Nef & Camille Camille
Twee unieke talenten wiens paden mekaar de afgelopen jaren meermaals kruisten: allebei hebben ze eigen solowerk uit en ze werkten al samen, maar nu brachten ze voor het eerst gezamenlijk werk uit, de EP ‘Waving’. Wat een logische volgende stap lijkt: hartverwarmende muziek, die overloopt van sfeer, melancholie en emotie. Zo klinkt hedendaagse folk. Check de titeltrack in hun TOUTPARTOUT session hieronder!

Tickets
€ 29,5
€ 26,5 (-26 jaar)
€ 7 (Kansentarief)

Timings zijn steeds onder voorbehoud.