Ontdek het mooie Afrika!
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bombino – Victorie Alkmaar

30 mei, 19:30

Bluesgitarist Bombino (Goumour Almoctar) werd in 1980 geboren in een Toeareg kamp te Niger en groeide op in een politiek onrustige tijd. In 1990 vluchtte hij samen met zijn familie naar Algerije, waar hij zichzelf gitaar leerde spelen door te kijken naar video’s van zijn muzikale helden Jimi Hendrix, Dire Straits, Ali Farka Toure en Tinariwen. Zeven jaar later keerde hij terug naar Niger, waar hij zich in Agadez professioneel op de muziek stortte. Nadat hij jarenlang spendeerde aan het bijslijpen van zijn gitaarspel en werkzaam was als herder in Libië, verliet Bombino Afrika voor het eerst, om in Californië op te treden als lead sologitarist van de band Tidawt. Daar kreeg hij de kans om samen met Keith Richards en Charlie Watts een desert blues versie van het Rolling Stones nummer ‘Hey Negrita’ op te nemen. Het jaar daarop volgde Bombino’s eerste officiële album, genaamd Music Niger: Guitars from Agadez, Vol. 2. Het proces werd vastgelegd door filmmaker Hisham Mayet.

In 2007 ontvluchtte Bombino Niger opnieuw, als gevolg van alweer een zorgwekkend politiek klimaat. Hij kwam terecht in Burkina Faso, waar hij in 2009 Ron Wyman tegenkwam. De filmmaker wilde Bombino helpen een album van de grond te krijgen, wat resulteerde in Agadez. Deze tweede officiële plaat kwam uit in 2011 en draagt meer dan ooit Bombino’s indrukwekkende vocalen, hypnotiserende gitaarspel en levendige ritmes.

Kort na het uitbrengen van Agadez reisde Bombino af naar Nashville om samen met The Black Keys’ Dan Auerbach te werken aan zijn volgende release, genaamd Nomad. Deze derde plaat bezorgde hem een onbetwiste sterrenstatus waarbij hij al snel werd beschouwd als een van de beste gitaristen van de wereld. De stijgende lijn werd doorgezet met uitbrengen van Azel, waarop Bombino met zijn Tuareggae een nieuw genre introduceerde, maar met het releasen van de opvolger Deran gooide hij wereldwijd pas echt hoge ogen: zo benoemde The New York Times hem tot Sultan of Shred en werd het album genomineerd voor een Grammy Award.

Bombino heeft in zijn leven al veel meegemaakt en de nodige klappen moeten vangen, maar zijn missie blijft onveranderd: om door middel van muziek liefde, begrip en het mooie van de Toeareg cultuur wereldwijd te verspreiden.

19:30 – Deur open
20:45 – Aanvang Bombino

Gegevens

Datum:
30 mei
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.podiumvictorie.nl/programma/bombino