Waakye

Waakye

Waakye is een Ghanese gerecht van gekookte rijst en bonen. Het wordt gekookt op verschillende manier zonder extra specerijen en kruiden. De rijst wordt gekookt met een inheems blad (omhulsels van sorghumblad) en  bruine bonen (oorspronkelijk uit Amerika). Het wordt meestal thuis voorbereid, maar het wordt ook verkocht door verkopers langs de weg. Het is een erg populair gerecht in Ghana. Een typische waakye-maaltijd bestaat meestal uit gekookte rijst en bonen, shito (hete zwarte pepersaus), stoofpot, wat spaghetti en vochtige gari (beide soms gemengd met olie van de stoofpot), gekookte eieren, gestoofd vlees of gestoofd / gefrituurde vis, gestoofde wele (gekookte koeienhuid) en groentesalade (waaronder kool, uien en tomaten). Het kan ook worden gegeten met Kelewele (bakbanaan). Het is afkomstig uit de noordelijke delen van Ghana.

Ingrediënten

Over het algemeen is Waakye eenvoudig en vereist de maaltijd ongeveer 15 minuten voorbereiding en anderhalf uur kooktijd. Hier is een lijst met ingrediënten die u nodig hebt:

           3 kopjes rijst

           1 ½ bonen

           6 droge sorghumbladeren (of 1 theelepel bakpoeder)

           Wat zout naar smaak

           15 kopjes water

Voorbereiding

De voorbereiding is vrij eenvoudig.

  • Eerst de bonen grondig spoelen en vervolgens 3-4 uur in water weken.
  • Vervolgens  de bonen laten uitlekken en een pot water gieten en ongeveer 45 minuten laten koken.
  • Zorg ervoor dat je de sorghumbladeren wast  en in stukje snijdt. Gooi ze nu samen met de kokende bonen en laat ze samen koken. Als sorghumbladeren niet beschikbaar zijn, voeg dan een theelepel bakpoeder toe om de Waakye zijn opvallende kleur te geven. Vergeet niet om de sorghumbladeren na 5 minuten uit de bonen te verwijderen.
  • Nu is het tijd om de rijst te wassen en toe te voegen aan de bonen in de pot. Zorg ervoor dat je wat meer water toevoegt om de rijst op te nemen.
  • Laat het mengsel 15-20 minuten koken. Tegen die tijd moet de rijst klaar zijn. U kunt nu uw favoriete kruiden toevoegen. Blijf het mengsel tijdens het koken roeren om te voorkomen dat het verbrandt en laat het water voldoende weglopen.

Voila! Je Waakye is klaar om gegeten te worden! Waakye wordt meestal geserveerd voor het ontbijt of de lunch met een typisch Ghanese pittige pepersaus. Waakye is  een op zichzelf staande maaltijd maar het kan worden gegeten met wat spaghetti, gekookte eieren en met vis, kip, rundvlees en groenten. De keuze is gewoon aan u!

Land: Ghana

Gerecht soort: Ontbijt / Lunch

Klik hier om Afrikaanse kookboeken bij Bol.com te kopen