Een mashamba is een Zimbabwaanse variëteit van de pompoen, die opvallend veel lijkt op de meloen, maar groen vruchtvlees heeft. Nhopi Dovi is een recept van de Shona; de Ndebele hebben een soortgelijke bereidingswijze, maar gebruiken een andere pompoen, de mbaqanga. Deze heeft geel vruchtvlees en geeft een dikkere saus. Beide recepten doen het goed bij kinderen.
1 middelgrote mashamba of anders een pompoen, geschild, van zaad ontdaan en in blokjes gesneden
500 ml water
500 graardnoten(pinda)pasta
zout of suiker naar smaak
Kook de mashamba of pompoen in het water tot hij goed gaar is. Het vruchtvlees moet heel zacht zijn en gestampt kunnen worden. Giet het water af.Roer de aardnotenpasta erdoor. Prak dit samen tot een romige,gladde massa.
Voeg, afhankelijk van je smaak, suiker of zout toe. Serveer als warme of koude lunch.Koude Nhopi Dovi wordt enigszins geleiachtig.
4 personen
Land: Zimbabwe
Gerechtsoort: Lunch gerecht